sloopwoningen in de verhuur

Voordat ik in mijn huidige woning kwam wonen was het nog nooit een seconde in mij opgekomen dat een woningcorporatie een onbewoonbare sloopwoning zou opkalefateren met peperdure vacuüm ruiten en wat onderhoudsmaquillage om het vervolgens als een normale huurwoning aan mij te verhuren. Het was nooit bij me opgekomen dat ik bedacht moest zijn op een oplichtingstruc toen ik het huurcontract ondertekende.

Nu zit ik met de woning opgezadeld. Er bestaat geen regelgeving voor. Woningcorporatie Eigen Haard is allang blij dat er iemand in de val zit. Die doen alsof ze van niets weten. Informatie Rijksoverheid zegt dat ik een huurverlaging kan aanvragen bij de Huurcommissie. Maar ik wil geen huurverlaging. Ik wil een normale woning waar ik naar toe kan verhuizen. Na de vorige huurverlaging van de Huurcommissie eindigde ik in een jarenlange uitzichtloze drama.

Aan de buitenkant ziet mijn woning er leuk en verzorgd uit. Je zou het zo huren. Van een buurvrouw verderop met een koopwoning had ik gehoord dat de buitenkant recent is opgeknapt omdat het koningspaar een bezoek aan de buurt had gebracht. Dus daarom ziet de buitenkant er goed uit. Aan de binnenkant is onder een laagje onderhoudsmaquillage tientallen jaren ernstige verwaarlozing zichtbaar. Ik ontdek elke keer weer een nieuw gebrek. De woning zit wat dat betreft vol verrassingen. Recent heb ik op de overloop een barst in een muur ontdekt die van de voorkant van de woning tot de achterkant van de woning loopt. Een deel van de muur is aan de achterkant gestuukt terwijl verder alle andere muren op de overloop een oude structuurlaag hebben. Waarschijnlijk was de barst in de muur aan de achterkant het ergst en heeft de woningcorporatie daarom de muur gestuukt.

Dat verhuurders sloopwoningen verhuren als normale woningen blijkt nieuw te zijn bij de instanties. Ik vind nergens gehoor. Niemand weet er raad mee. Gelukkig heeft de media dit probleem ontdekt. Gisteren heb ik bij rtlnieuws een item daarover gezien. Zie onderstaande link. Als de media het probleem ontdekt, lijken de instanties het probleem ook serieuzer te nemen. Misschien krijgt dit een vervolg. Op de site van rtlnieuws kun je in het item ook je eigen verhuurder in een tabel opzoeken. Dan krijg je een overzicht van de conditie van de woningen van de verhuurder. Volgens het tabel heeft Eigen Haard wel wat woningen in een slechte conditie en van een deel van de woningen is de conditie onbekend. Bij Ymere zag ik geen woningen in een slechte conditie. Wat mij overigens wel verbaasde want mijn ervaring is: Ymere + onderhoud = drama.

https://www.rtlnieuws.nl/onderzoek/artikel/5248327/achterstallig-onderhoud-huurwoningen-woningstichting-corporatie-matig

 

6 gedachten aan “sloopwoningen in de verhuur”

 1. Als je woning een gebrek heeft, kan je het beste naar de Huurcommissie stappen. Als de Huurcommissie je verzoek toewijst, krijg je huurkorting. Als de verhuurder de gebreken niet oplost, kan je de verhuurder dagvaarden bij de kantonrechter. Dan vorder je dat de gebreken opgelost worden, onder verbeurte van een dwangsom, bijvoorbeeld € 250,= per dag. Dan gaat de verhuurder echt wel aan de slag.

 2. Het is helaas niet zo eenvoudig. De woning is, alle gebreken bij elkaar opgeteld, gewoon helemaal op. Het had nooit verhuurd mogen worden. Hoe overtuig je een woningcorporatie dat een woning op is? Dat het gerenoveerd of gesloopt moet worden. Dat wil een woningcorporatie helemaal niet weten.

  Het gaat wat dat betreft niet alleen om mijn woning. Een buurvrouw vertelde dat er spontaan een stuk van haar plafond naar beneden is gevallen en dat er gewoon een barst in haar badkamervloer is ontstaan. Een buurman vertelde dat in alle houten balken in zijn woning houtrot zit.

 3. Volgens de link moet de woning eerst onbewoonbaar zijn verklaard (na een calamiteit). Dus dan moet ik het eerst nog in de fik steken. Ook staat er dat als je een woning huurt bij een woningcorporatie dat je dan contact moet opnemen met de woningcorporatie. Dat heb ik al honderd keer gedaan. Eigen Haard doet alsof ze niet weten wat er aan de hand is maar ze vermijden wel al 2 jaar een inhoudelijk gesprek over de woning. Dat wil Eigen Haard gewoon niet. Het blijft bij mails van mijn kant waar niemand mee geconfronteerd wil worden. Ik heb recent bericht van Eigen Haard ontvangen dat ze mijn berichten voortaan alleen nog zullen archiveren en er verder niet op zullen reageren. Dus dat gaat hem niet worden.

 4. Als ik jou was zou ik er een zaak van maken bij de Huurcommissie. Je kan de woning ook melden bij Bouw- en Woningtoezicht (Je woning hoeft echt niet afgebrand te zijn, dat geven ze als voorbeeld, maar ernstig achterstallig onderhoud kan ook). Als je niets doet, verander je ook niets. En dan blijf je er wonen.

 5. Je hebt gelijk. Maar na langer dan een jaar gesteggel over onderhoud is mijn insteek op dit moment alleen nog maar om mijn verzilverde woonduur van 32 jaar terug te krijgen. Ik ben van mening dat ik ben misleid. De woning heeft verborgen gebreken. Bij ernstig verouderde woningen die te huur worden aangeboden op Woningnet, krijg je een melding zoals in onderstaande link. Die melding heb ik niet gekregen. Als ik aan Eigen Haard vraag wat de plannen zijn voor de woning dan krijg ik daar gewoon geen antwoord op.

  Bouw- en Woningtoezicht is misschien eigenlijk toch een goed idee want ik had een barst ontdekt in de muur die mijn woning scheidt van mijn naaste buren. Net toen ik thuiskwam zag ik dat buiten, tussen onze voordeuren, de bakstenen muur ook is gebarsten. Misschien is het niets maar ik kan het niet beoordelen.

  https://www.woningnetregioamsterdam.nl/Eenheiddetails/118313/2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.