Een huurwoning met een gebrek

Jaren geleden werd mij een huurwoning aangeboden door Woningbedrijf Amsterdam. Ze boden mij een huurwoning aan in een wijk met een hele slechte reputatie. Niemand wilde daar wonen. Ik vond de woning klein maar wel leuk en de ‘achterbuurt’ vond ik wel meevallen. De woning was gerenoveerd daardoor hoefde ik het huis alleen te verven en in te richten. Daar deed ik toch nog heel lang over maar dat kwam voornamelijk omdat ik destijds gratis op een adres woonde waar het supergezellig was. Pas na maanden ging ik eindelijk verhuizen. 

Toen ik eenmaal was verhuisd naar de nieuwe woning en voor het eerst een nacht in de woning doorbracht, kon ik er niet slapen. Ik hoorde de hele nacht keihard gesnurk uit de bovenwoning komen. Het leek alsof de bovenburen naast mij lagen te slapen. Toen ‘s ochtends de wekker van de bovenburen afging was dat ook heel goed te horen in mijn woning. En na het werk als ik ‘s avonds thuiskwam en ging eten, hoorde ik tijdens het avondeten een echtpaar in de woning boven mij altijd ruziën tijdens het avondeten omdat de vrouw duidelijk hoorbaar moeite had met de eetgewoonten van de man. De andere buren naast mij hoorde ik nooit.

Ik verwachte deze gehorigheid niet bij een gerenoveerde woning en heb het probleem aangekaart bij de verhuurder. Woningbedrijf Amsterdam zei dat het onmogelijk was dat ik gesnurk e.d. van de bovenburen in mijn huis kon horen. Ze wilden niet langskomen om mijn verhaal te verifiëren. De verhuurder gaf keer op keer aan dat wat ik vertelde onwaarschijnlijk was. Ze zeiden dat niemand anders in dit hele pand ooit deze klachten naar hen had geuit. 

Nadat ik er een tijd woonde, kwam ik in gesprek met mijn andere buren in het trappenhuis en toen bleek dat er meer mensen waren die last hadden van de gehorigheid. Sterker nog, er woonden hier buren die er ook vóór de renovatie woonden en zij zeiden dat de woningen voor de renovatie niet zo gehorig waren. Ze zeiden dat de gehorigheid ná de renovatie was ontstaan. Bewoners klaagden na de renovatie weldegelijk bij de verhuurder over de gehorigheid. Een bewoner had zelfs TNO opdracht gegeven om een geluidsonderzoek te doen en het onderzoeksrapport ging naar de verhuurder. N.a.v. dat rapport heeft de verhuurder toen geluidsisolatie aangebracht in de woning van de opdrachtgever van het onderzoek maar ook in de aangrenzende benedenwoning want volgens het advies van TNO had geluidsisolatie anders geen zin. De bewoners die TNO niet konden betalen hadden pech gehad, die moesten het doen met de gehorigheid en de meesten vertrokken uit dit pand. 

Ik heb de verhuurder met deze verhalen van de andere bewoners geconfronteerd. Woningbedrijf Amsterdam hield –minder stellig- nog steeds vol van niets te weten maar ze wilden wel onderzoeken of ze inderdaad alle geluiden van de bovenburen in mijn woning konden horen. De verhuurder stuurde 3 mensen langs om de geluiden te testen. Ze hebben o.a. de wekker van de bovenburen aangezet en geconstateerd dat deze inderdaad hoorbaar was in mijn woning. Bovendien was vrijwel alles uit de bovenwoning duidelijk hoorbaar in mijn woning. Van de gesprekken tot het open en dicht maken van de keukenkasten en lades. De verhuurder erkende eindelijk dat de woning abnormaal gehorig was en zei dat ze geluidsisolatie zouden aanbrengen zoals ze dat eerder bij de andere woningen hadden gedaan maar ik mocht eventueel ook in hun bestand naar een andere woning kijken of zelf met een andere oplossing komen. Ik voelde mij inmiddels helemaal thuis in de ‘achterbuurt’ en besloot te blijven en te kiezen voor geluidsisolatie.

Er gingen vele maanden voorbij zonder dat Woningbedrijf Amsterdam aanstalten maakte om de gemaakte afspraak na te komen. Ik heb toen het Huurteam ingeschakeld. Zij hebben mij geholpen om een procedure bij de Huurcommissie te starten.

Eén gedachte over “Een huurwoning met een gebrek”

  1. Het klopt hellemaal wat hier staat sterker nog ik moest all vragen aan de buren naast me om wat zachter te praten want mijn kinderen waren all in slaap maar er was gewoon veel lawaai. Ik vind dat de woning zelfs niet goed geïsoleerd is want het is zo koud binnen especial beneden waar de kinderen slapen. Ze kunnen niet zonder verwarming maat toch zegt de Alliantie dat wij een van de families zijn die het meest verwarming gebruiken… maar het kan niet anders de woning is niet goed geïsoleerd en het is gewoon veel te koud hier!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *