rechtszaak 3

Soms raakt een deurwaarder zelf in geldnood. Als mensen bijvoorbeeld genoeg verdienen, geen financiële problemen hebben en iedereen de rekeningen op tijd betaalt dan heeft de deurwaarder geen inkomsten en kan hij zijn zaak opdoeken. De meeste bedrijven werken met een vaste deurwaarder. Het is daarom ook een beetje in het belang van deze bedrijven dat het deurwaarderskantoor waar ze mee samenwerken blijft bestaan. Ik kan mij voorstellen dat bedrijven die heel tevreden zijn over de samenwerking met hun vaste deurwaarder zo’n deurwaarder als hij in geldnood zit een handje helpen door af en toe een klant voor de trein te gooien voor wat extra inkomsten. Een leugen hier en een beetje machtsmisbruik daar. Daar kun je een rechtszaak mee winnen en de verliezer moet de deurwaarder betalen. Zo kan de deurwaarder dus ook aan zijn geld komen.  

Ymere werkt al zolang ik hen ken samen met deurwaarder Van der Hoeden Mulder. Deze deurwaarder werkte zelfs al samen met Woningbedrijf Amsterdam –de vorige beheerder van mijn woning- en ik meen mij te herinneren dat Woningbedrijf Amsterdam en Van der Hoeden Mulder vroeger zelfs op hetzelfde adres een kantoor hadden in de Wibautstraat. De deurwaarder was al vergroeid met Woningbedrijf Amsterdam en zit na de fusie tussen Woningbedrijf Amsterdam en Ymere heel diep in het achterwerk van Ymere. Officieel is Van der Hoeden Mulder de deurwaarder van Ymere maar in de praktijk is Van der Hoeden Mulder de financiële afdeling van Ymere. Als Ymere al dan niet terecht een brief stuurt naar een huurder dat er een kostenpost bijkomt of dat de huurder een schuld heeft dan kan een huurder Ymere niet inhoudelijk hierover spreken. Ymere reageert dan simpelweg niet. De eerstvolgende reactie ontvangt de huurder van de deurwaarder die intimideert, dreigt en eist dat je de rekening direct voldoet. Als je betaalt dan ben je automatisch akkoord met de kosten en kun je niet meer terug. De deurwaarder zal volhouden dat je met hem niet inhoudelijk over de rekening kunt communiceren en als je Ymere benaderd dan zegt Ymere dat ze niet inhoudelijk over de rekening kunnen communiceren omdat het dossier bij de deurwaarder ligt. Het kan niet anders dan dat Ymere en de deurwaarder heel goed over deze manier van werken hebben nagedacht en het is heel goed doorgesproken. Het is in feite het onderdrukken van de huurder. Een huurder of klant kan normaal gesproken met een financiële afdeling communiceren maar die weg heeft Ymere voor de huurder afgesloten. De huurder moet het doen met de deurwaarder en is kansloos tegen een deurwaarder.

In 2008 beweerden Ymere en Van der Hoeden Mulder dat ik een huurachterstand had. Volgens mijn eigen administratie was ik helemaal bij met het betalen van de huur maar ik kon dat met niemand bespreken want het dossier lag al bij de deurwaarder waar niet mee te praten viel. Op het rekeningoverzicht van de deurwaarder stonden bedragen die ik al had betaald. Dat vond ik vreemd. De deurwaarder gaf aan dat het gebruikelijk is om de rekening zo op te stellen. Daar wordt je als huurder niet veel wijzer van. Ik had er geen enkele twijfel over dat Ymere en Van der Hoeden Mulder er helemaal naast zaten maar na de rechtszaak bleek dat ik zelf een fout had gemaakt. Ik had ongeveer €0,20 te weinig aan huur overgemaakt. Omdat ik inderdaad een schuld had van een paar cent werd ik veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en het salaris van de deurwaarder etc. Daardoor had ik ineens een schuld van rond de €1000,- bij Ymere en hun deurwaarder. Niet alleen ik vond dit een ontzettende rotstreek van Ymere en hun deurwaarder, de advocaat die ik had ingehuurd vond dit ook een rotstreek. De advocaat had contact met het Emil Blaauw Fonds. Dat fonds betaalt proceskosten voor huurders. Omdat de rekening op een paar cent na alleen uit proceskosten bestond, heeft de advocaat geregeld dat het Emil Blaauw Fonds de rekening betaalde.

Nadat het Emil Blaauw Fonds de rekening heel vlot had betaald begon de echte ellende die jaren voortduurde want Ymere en Van der Hoeden Mulder leken te denken dat ik hele goede banden had met het Emil Blaauw Fonds en dat ze via mij toegang zouden krijgen tot de schatkist van het Emil Blaauw Fonds. Ik had in werkelijkheid nog nooit van het fonds gehoord totdat de advocaat mij een cheque van het fonds gaf. Ymere en Van der Hoeden Mulder zagen zichzelf al slapend rijk worden. Het enige wat ze dachten te hoeven doen was mij om het minste geringste dagvaarden. Daar hebben ze jaren hun best op gedaan. In de jaren nadat het Emil Blaauw Fonds de rekening bij Van der Hoeden Mulder had voldaan, ontving ik de meest krankzinnige brieven van Ymere over openstaande rekeningen. Ymere schreef bijvoorbeeld in november 2009 een brief aan mij dat ze erachter waren gekomen dat ik in augustus 2004 een bedrag van €7,85 te weinig huur had betaald. Ymere wilde daar verder geen uitleg bij geven en stuurde het dossier direct naar Van der Hoeden Mulder. De deurwaarder begon direct te intimideren en te dreigen dat ik moest betalen want anders volgde er een rechtszaak. Deze intimidatiebrieven bleef de deurwaarder nog jaren sturen. Ik heb het bedrag niet betaald en de deurwaarder ondernam verder geen actie want het was allemaal onzin waar zelfs een foute deurwaarder geen zaak van kon maken. Weer later kwam Ymere met een nieuwe schuld. Ze beweerden dat Woningbedrijf Amsterdam vergeten was om mij elektrakosten voor de algemene ruimte in rekening te brengen. Dat klopte ook al niet en ik probeerde een gesprek aan te gaan met Ymere maar dat gesprek wilde Ymere niet voeren en ze stuurden ook dat dossier direct door naar de deurwaarder. Dat dossier heeft ongeveer 4 jaar bij de deurwaarder gelegen. Om de paar maanden stuurde Van der Hoeden Mulder een dreigbrief om mij te intimideren om toch akkoord te gaan met deze dubbele kostenpost.

Toen het niet lukte om via mij de schatkist van het Emil Blaauw Fonds leeg te plunderen, hebben Ymere en Van der Hoeden Mulder hun werkwijze aangepast. Eerst investeerden onze sociale verhuurder Ymere en hun Koninklijke deurwaarder Van der Hoeden Mulder nog in een schuld van €0,20 om hun kapitaal te vermeerderen. Later bleek dat ze heel simpel bij de rechtbank een schuld van Ymere aan de huurder kunnen omzetten in een schuld van de huurder aan Ymere. Daar gaat mijn volgende post over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.