een nieuwe woning

Dit item schrijf ik vooral om aan iedereen duidelijk te maken dat het heel belangrijk is dat je de cilinders van de sloten van de voordeur van je nieuwe woning moet vervangen door cilinders die je zelf hebt aangeschaft. Dan weet je zeker dat alleen jij de sleutel van je voordeur hebt.

 • De sloten op de voordeur
 • Er zitten 2 sloten op mijn voordeur maar ik gebruikte maar één slot omdat ik maar één sleutel had ontvangen van Eigen Haard. Van die ene sleutel had ik wel 4 kopieën erbij ontvangen.

Een werknemer van Etro Vastgoedzorg vertelde aan mij dat hij van zijn werkgever opdracht had gekregen om al het onderhoud in de -toen leegstaande- woning uit te voeren en dat hij als eerste de cilinders van de sloten op de voordeur had vervangen. Ik vroeg of hij 100% zeker wist dat de cilinders waren vervangen. Hij garandeerde mij dat de cilinders waren vervangen. Hij zei dat hij ze zelf had vervangen en dat ik mij daar echt geen zorgen over hoefde te maken. Hij vertelde ook dat die ene sleutel op beide sloten van de voordeur paste. Dat bleek inderdaad het geval.

Later ontdekte ik nog een slot op de balkondeur. Het slot was open, ik had daar geen sleutel van ontvangen. De verhuurmakelaar had gezegd dat na ondertekening van het huurcontract binnen 3 werkdagen iemand contact met mij zou opnemen voor een rondgang door de woning. De bedoeling van die afspraak was dat diegene alle gebreken aan de woning voor Eigen Haard zou noteren, alle relevante informatie over de woning aan mij zou geven, zou uitleggen hoe alles werkt en een afspraak zou maken om een nieuwe gaskraan te monteren naast het aanrechtblok. Helaas kwam Eigen Haard die afspraak niet na. Ik ben daarom het huurcontract gaan uitpluizen voor meer informatie. In het huurcontract las ik dat ik 6 sleutels van de woning zou hebben ontvangen maar ik had er maar 5. Ik vroeg aan Eigen Haard waar die 6e sleutel was gebleven. De verhuurmakelaar ging het uitzoeken. Na enige tijd kreeg ik bericht dat die 6e sleutel in de keukenlade zou liggen. Daar lag inderdaad die 6e sleutel. Over het slot op de balkondeur kreeg ik geen informatie en ik vond er ook geen informatie over. Toen probeerde ik maar of de voordeursleutel op de balkondeur paste. Het paste inderdaad. Had die deur al die tijd onnodig opengestaan.

Soms kwam ik ’s avonds thuis en dan leek het alsof er iemand in mijn huis was geweest maar dat kon helemaal niet want ik had alle 6 sleutels van de woning in mijn bezit. Al mijn spullen zaten nog in dozen waardoor ik niet goed kon beoordelen of er iets weg was. Er waren wel kleine dingen in de keuken die mij opvielen, die niet normaal zijn in mijn woning. Ik had bijvoorbeeld een keer ’s avonds HäagenDazs ijs gekocht. Daarvan had ik een deel gegeten en de rest in de vriezer gedaan. De volgende dag ging ik ’s ochtends de deur uit. Toen ik ’s avonds thuis kwam zag ik dat er met ijs in de besteklade was geknoeid. Dat zou mij nooit overkomen want ik schep geen ijs boven de besteklade en ik eet ook geen ijs uit de beker. Hoewel ik het vreemd vond dacht ik toen dat ik ongemerkt toch ijs moest hebben gemorst want er was niemand op visite geweest dus ik moest het wel hebben gedaan. Ik heb de besteklade schoongemaakt. De volgende dag kwam ik ’s avonds thuis en toen zag ik dat er weer met ijs was gemorst in de besteklade terwijl ik geen ijs meer had gegeten. Dat was vreemd maar ik dacht dat ik misschien de besteklade niet goed had schoongemaakt de vorige dag.

Een andere keer had ik een speciale brood gekocht bij een hele goede bakker. Ik legde het brood op de aanrecht, pakte alleen het eerste kapje en ging het huis uit. Toen ik ’s avonds thuis kwam zag ik dat het brood kleiner leek en heel rommelig in het plastic zakje zat. Zo ga ik nooit met eten om maar er kwam verder geen visite want ik was bijna altijd weg omdat ik niet in het huis wilde zijn.

Elke keer als de gedachte bij me op kwam dat er iemand in mijn huis was geweest tijdens mijn afwezigheid, verwierp ik die gedachte ook meteen weer. De onderhoudsman van Etro Vastgoedzorg had immers gezegd dat hij persoonlijk de cilinders had vervangen en Eigen Haard zou als professionele verhuurder echt wel goed controleren of de cilinders inderdaad waren vervangen.

In december kon ik nog steeds niet koken in mijn woning. Er was nog steeds geen gasaansluiting. Ik at alleen nog afhaalmaaltijden of brood. Voor de nodige bouwstoffen had ik verse walnoten gekocht. Die had ik in de keuken op een schaaltje gelegd. In die periode was ik bezig verf weg te schuren van de vensterbank van de slaapkamer aan de straatkant. Tussendoor ging ik een paar dagen weg met de feestdagen. Daarna kwam ik thuis en ging ik verder met verf wegschuren van de vensterbank. Terwijl ik het verf wegschuurde, zag ik buiten halve walnoten liggen langs het dakrand. De walnoten waren gehalveerd en lagen nog in de schil op een rij. Ik vond het erg toevallig maar ik dacht dat een dier, misschien een vogel, de walnoten daar kon hebben geplaatst want een mens kon daar op 2-hoog niet bij. Ook vanuit het raam kon een mens daar niet bij. Buiten het raam was een schuine dak en daar beneden langs het dakrand lagen die halve walnoten. Een mens zou armen van ongeveer 2 meter lang moeten hebben om die walnoten daar neer te leggen. Vreemd was dat er helemaal niet van de walnoten was gegeten. De walnootschillen waren nog helemaal gevuld.

Later in februari ging ik het plafond in de woonkamer schoonmaken. Het plafond heeft een stuclaag met structuur. Daar blijft stof hardnekkig aan hangen. Ik had een grote laken over al mijn spullen gelegd zodat het stof niet op mijn spullen terecht zou komen. Mijn armen werden moe van het plafond stofvrij maken. Ik besloot de volgende middag verder te gaan. De volgende ochtend ging ik het huis uit en toen ik ’s middags thuis kwam was het laken van mijn spullen verwijderd. Ik wist toen zeker dat er iemand in mijn woning was geweest tijdens mijn afwezigheid maar ik wist niet wie. Misschien had degene die de 6e sleutel in de keukenlade had gelegd er eerst een kopie van gemaakt? Of misschien had iemand van Eigen Haard nog een sleutel of één van de werklieden?

Daarna bleef ik vaker thuis. Vanwege corona moest ik wel thuisblijven. Ik ging er schoonmaken en klussen. Toen ik vaker thuisbleef gebeurden er in de eerste 2 maanden geen rare dingen in de woning. Ik ging alleen het huis uit om boodschappen te halen. Dat was eigenlijk best vaak omdat ik niet kon koken in de woning. Eigen Haard wilde plotseling toch geen gaskraan naast het aanrechtblok monteren. Daardoor moest ik bijna elke dag het huis uit om eten te kopen. Toen ik een keer thuiskwam van boodschappen halen had iemand een hele lading spijkers onderaan mijn trap gelegd. Als je mijn huis binnenkomt dan sta je in een klein halletje onderaan de trap. Dus die spijkers zag ik meteen bij binnenkomst onderaan de trap liggen. Ik heb zulke spijkers niet en ze lagen er eerder ook niet want ik had bijna 2 weken gezwoegd om de trappen schoon te maken. De 2 trappen in het huis hadden een dikke bruine laag dat bestond uit tapijtresten, lijm en vuil. Ik had de trappen eerst geveegd daarna tree voor tree natgemaakt met een plantenspuit gevuld met water en schoonmaakmiddel. Dat liet ik weken. Daarna kon ik met een plamuurmes dikke lagen troep van de traptreden schrapen. Ik heb zo vele kilo’s vuil van de trappen verwijderd en daarna heb ik de trappen gedweild. Tijdens al deze werkzaamheden ben ik niet één spijker tegengekomen en ineens lag er een hele lading spijkers onderaan de trap. Toen besloot ik definitief om de cilinders van de sloten te laten vervangen. Niet alleen was ik ervan overtuigd dat er iemand in mijn woning kwam als ik er niet was, het leek er ook op dat diegene precies wist wanneer ik het huis uit ging. Ik voelde mij ineens superonveilig in de woning. Vanwege corona was het lastig om de cilinders te laten vervangen door een professioneel bedrijf. Ik wilde daarom alleen cilinders kopen en door iemand uit mijn omgeving laten monteren. Dat zou makkelijker gaan. Tot die tijd zou ik zoveel mogelijk thuisblijven en misschien iemand op heterdaad betrappen.

Toch had ik mij weer laten verrassen. Ik ging maar 10 minuten van huis -naar de supermarkt- en bij thuiskomst zag ik dat iemand grote veren in mijn deurmat had gedrukt. Mijn deurmat heeft hoge vezels en de pennen van de veren waren daarin vastgezet. In mijn huis zijn geen veren en ook buiten lagen geen veren. Iemand had die veren tijdens mijn korte afwezigheid in de deurmat vastgezet. Dit was voor mij weer het bewijs dat degene die met een sleutel in mijn woning kwam, ziet wanneer ik het huis uit ga en wanneer ik weer thuiskom. Ik besloot om meteen eigenhandig de cilinders te vervangen. Ik had alleen geen idee hoe dat moest maar ik ging het hoe dan ook meteen doen.

Ik ging naar de Sleutelkoning op de Haarlemmerdijk. Ik zei tegen een dame die daar werkt dat ik de cilinders van de voordeur van mijn nieuwe woning wilde vervangen en vroeg of zij dacht dat ik dat zelf kon doen. Ze zei dat het niet moeilijk is om de cilinders zelf te vervangen. Ze zei ook dat het heel verstandig van mij was om de cilinders van de nieuwe woning te vervangen omdat je nooit precies weet of werklieden of een bedrijf nog een sleutel hebben. Ze zei dat aannemers vaak nieuwe cilinders komen kopen zodra werkzaamheden in een woning zijn afgerond omdat ze er zeker van willen zijn dat er verder niemand meer in de woning kan komen. Ik zei maar niet tegen die dame dat ik zelf bijna 8 maanden en vele vreemde voorvallen later pas nieuwe cilinders kwam kopen. Ik kreeg hele goede informatie over cilinders bij de Sleutelkoning. Ik kocht meteen de beste. Dat was een cilinder met een kerntrekbeveiliging. Het kostte €132,-. Laat je niet ontmoedigen door de prijs. Er zijn ook goede en goedkopere cilinders van rond de €35,- te koop. Ze zijn minder solide maar je bent dan wel de enige met de sleutel van je voordeur. Ik besloot om eerst alleen 1 cilinder te kopen omdat ik niet zeker wist of het mij zou lukken om zelf de cilinders te vervangen. Het vervangen van een cilinder bleek een fluitje van een cent. De cilinder van Eigen Haard die ik uit het slot haalde zag er niet bepaald uit als een nieuwe cilinder. Het had vuil en vlekken aan één kant. Het vuil leek er al heel lang op te zitten want ik kon het er niet af krabben.

Nadat ik de cilinder van het onderste slot had vervangen, werd in de nacht daarop het bovenste slot door iemand opengedraaid. Dat merkte ik de volgende ochtend. Voordat ik ga slapen draai ik altijd alle sloten op slot. ’s Ochtends was het bovenste slot ineens open. Het lijkt erop dat iemand had gezien dat ik de cilinder had vervangen en ook had gezien dat ik van het bovenste slot de cilinder niet had vervangen. Ik besloot om ook de bovenste cilinder te vervangen maar toen bleek dat de schroef van die cilinder muurvast zit. Ter hoogte van het bovenste slot was het hout van de voordeur vanaf de zijkant gezien gebarsten en weer opgelapt. Van buren had ik gehoord dat de brandweer de voordeur had geforceerd omdat de vorige huurder in de woning was overleden. Aan de deur te zien heeft de brandweer veel kracht uitgeoefend op het bovenste slot. Misschien is de schroef van de cilinder beschadigd en daardoor muurvast komen te zitten. Het zou zo maar eens kunnen dat Eigen Haard de cilinders van de sloten helemaal niet heeft vervangen want ze zouden die oude deur dan nog verder moeten slopen om de cilinder uit het slot te krijgen. Misschien heeft Eigen Haard om die reden besloten om de cilinders van de voordeur niet te vervangen?

Nadat ik had geconstateerd dat de schroef van de cilinder van het bovenste slot muurvast zat -dus niet kon worden vervangen- en dat de cilinder die ik wel kon vervangen geen nieuwe cilinder was, ging er bij mij een lampje branden. Als de cilinders niet zijn vervangen door Eigen Haard dan heeft mijn buurman nog een sleutel van mijn huis. Toen ik kennis maakte met de buurman, vertelde hij aan mij dat hij dik bevriend was met de overleden vorige bewoner. Hij vertelde dat de dochter van die overleden man aan hem had gevraagd of hij de woning voor haar wilde leeghalen zodat Eigen Haard weer over de woning kon beschikken. De dochter van de overleden huurder woont ergens anders. Misschien heeft de buurman zijn sleutel nog?

De buurman past helemaal in het profiel van degene van wie ik denk dat hij in mijn woning kwam. De dingen die in mijn woning gebeurden waren behoorlijk kinderachtig. Zoals de besteklade vervuilen met ijs. De buurman is een ietwat kinderlijke man. Hij woonde bij zijn moeder. Doordat zijn moeder is overleden woont hij nu zelfstandig. De buurman voert ook steeds de vogels buiten. Dat verklaart wat mij betreft die walnoten langs het dakrand. De buurman heeft geen armen van 2 meter maar hij is wel vaak in de weer met een lange grijper om zwerfvuil tussen struiken in zijn tuin te verwijderen.

Ik vond het al die maanden al heel vreemd dat iemand blijkbaar speciaal naar mijn woning kwam om te kijken wanneer ik uit huis ging om vervolgens rare dingen in mijn woning uit te halen. Of speciaal naar mijn huis kwam om ’s nachts het slot open te draaien. Of wachten totdat ik 10 minuten uit huis ging –naar de supermarkt- om veren in mijn deurmat vast te zetten. Ik vroeg mij al af waar diegene de tijd vandaan haalde maar het kost de buurman geen tijd. Hij is vrijwel altijd in zijn voortuin en kan anders ook vanuit zijn woonkamer zien wanneer ik uit huis ga.

Voordat ik naar de woning verhuisde, maar wel nadat ik de woning had geaccepteerd, waren er ook vreemde dingen in de woning gebeurd. Na de bezichtiging zijn er spullen uit de woning gesloopt/verdwenen en niemand weet hoe dat kan. Mijn woning is een oude woning met veel originele details. Het is een gemeentelijk monument. De vliering van de woning had tijdens de bezichtiging een luik. Het was de originele houten luik van de woning. Toen ik na ondertekening van het huurcontract de sleutels ontving, was het luik niet meer in de woning aanwezig. Toen ik eenmaal was verhuisd kwam ik ook tot de ontdekking dat er geen KPN aansluiting in de woning aanwezig was. Etro Vastgoedzorg had onderhoudswerkzaamheden voor Eigen Haard uitgevoerd in de woning en volgens de onderhoudsman van Etro was er een KPN aansluiting in de woonkamer toen hij er aan het werk was. In de muur was nog een ronde afdruk van die aansluiting te zien. De KPN contactpunten in de woning zijn oude ronde PTT contactdozen. Het luik was de originele luik van de woning. Iemand lijkt bijzonder veel aandacht te hebben gehad voor de oude originele dingen in de woning, die eruit gesloopt kunnen worden. Misschien is er wel meer verdwenen maar ik kan dat niet beoordelen. Voordat ik de sleutel kreeg, was ik slechts 2 minuten in de woning voor de bezichtiging.

De opzichter zei tegen mij dat het luik van de vliering in de woning aanwezig was toen hij voor het laatst in de woning was. Ik heb het luik ook gezien tijdens de bezichtiging. Het stond deels open. Eigen Haard en Etro zeggen niet te weten waar de verdwenen spullen zijn gebleven maar mijn buurman weet dat wel. Hij zei dat ik niet naar die spullen hoefde te zoeken want ze komen nooit meer terecht. Hij zei dat hij de KPN aansluiting zelf had verwijderd omdat de vertrekkende huurder alles uit de woning moet verwijderen dat zelf is aangebracht en hij zei ook dat hij heeft gezien dat het luik bij grof vuil is gezet. Dat betekent wel dat de buurman de KPN aansluiting heeft verwijderd nadat de woning aan Eigen Haard was overgedragen en dat het luik bij grof vuil is gezet na de bezichtiging. Dat is niet logisch.

Natuurlijk heb ik aan Eigen Haard gevraagd of en hoe zij zeker weten dat de cilinders van de sloten op de voordeur zijn vervangen. Ook heb ik aan hen uitgelegd dat er vreemde dingen in mijn woning gebeuren als ik er niet ben en dat er spullen uit de woning zijn verdwenen. Dat ik het vermoeden heb dat de cilinders niet zijn vervangen omdat één van de twee cilinders gewoon niet losgemaakt kan worden en dat de ander er niet bepaald nieuw uit ziet. Dat als de cilinders niet zijn vervangen dat mijn buurman, die de woning heeft leeggehaald in opdracht van de dochter van de vorige bewoner, nog een sleutel van de woning heeft. Het antwoord van Eigen Haard was dat ze de cilinders bij elke mutatie vervangen en dat andere huurders geen sleutel van mijn woning hebben. Verder werd er niet op de inhoud ingegaan. Geen woord over bijvoorbeeld het verdwenen luik, de verdwenen KPN aansluiting, de vreemde spullen in mijn woning of het slot dat ’s nachts wordt opengemaakt. Eigen Haard maakt zich niet druk om het verdwenen luik want ze hebben mijn borgsom.

 • De woning
 • De woning is een leuke woning maar wel een heel slecht onderhouden woning. Elk gebrek in de woning wordt zo te zien al jaren hersteld met siliconenkit, stopverf, muurvulmiddel en pur. Zelfs verf is in de woning als reparatiemiddel gebruikt. Mijn balkondeur heeft inbraakschade. Iemand heeft ter hoogte van het slot al het hout, tot op het staal van het slot, verwijderd. Er ontbreekt gewoon een stuk hout van de deur ter hoogte van het slot. Deze schade is gerepareerd door houtvezels van het omliggende hout naar het kale stuk te trekken en de losse houtvezels te fixeren met verf zodat de houtvezels op hun plek blijven om het kale deel te bedekken. Direct achter mijn voordeur zat een groot diep gat in de muur en dat gat liep door tot in de vloer. Het gat was opgevuld met afval. Er is daar ook een vochtprobleem want het hout van de deurlijst was tot bijna halverwege donker gekleurd door vocht als het regende. Ik maakte de onderhoudsman van Etro attent op het gat in de muur en vloer. Voordat ik verder kon vertellen over het vochtprobleem had hij het gat al gevuld met pur. In de gang op de 1e etage is een plint vastgezet met siliconenkit. De plint staat nu heel vreemd en uit verband tegen de muur, rijkelijk omlijst met siliconenkit. Houten deurlijsten zijn gerepareerd met muurvulmiddel i.p.v. met houtvulmiddel. Een gat bij een raam met houtrot is opgevuld met stopverf. Het plafond van de douche heeft in een hoek waarschijnlijk vochtschade maar dat is niet goed te zien want die hoek van het plafond is rijkelijk voorzien van een dikke laag verf om die schade te verbergen.

Mijn ervaring is dat als je prettig in je woning wilt wonen dat je eerst werkelijk elke centimeter van de woning moet opknappen. Eerst alles schoonmaken. Daarna alles repareren. Muren glad maken. Verf verwijderen van deuren, plinten, ramen en vensterbanken. Alles gladschuren. Herstellen van alle hoeken en kieren. Daarna weer alles schoonmaken. Ook alle reparaties die in het verleden verkeerd en met de verkeerde materialen zijn uitgevoerd moeten opnieuw hersteld worden want vroeg of laat krijg je er alleen maar last van. Het resultaat moet een mooi, blanco canvas zijn. Eigenlijk zou de verhuurder de woning als een blanco canvas moeten overdragen aan een nieuwe huurder. Ik betaal €629,- huur per maand. Gemiddeld komt daar €100,- tot €150,- per maand bij om al het achterstallig en verkeerd onderhoud aan te pakken. Als je leuk wilt wonen in mijn huidige woning dan komt het opknappen van de woning eigenlijk neer op een kleine maar dure renovatie die ook nog eens jaren gaat duren. De kans bestaat dat als de woning eindelijk af is dat de verhuurder alles eruit gaat slopen omdat ze gaan renoveren.

Ik wilde eerst de 2e etage opknappen. Op de 2e etage moeten houten deurlijsten hersteld worden maar er moet vooral veel gestuukt worden. Op bijna alle muren en plafonds zit een stuclaag met een structuur. Zo te zien zit het er al heel lang en is het aangebracht door de verhuurder want er is op de overloop en de 2e trap een steiger nodig om het te verwijderen. Eigenlijk is het raar dat de verhuurder de structuurlaag niet zelf heeft verwijderd. Als een huurder vertrekt dan moet hij/zij zo’n structuurlaag verwijderen anders wordt het door de verhuurder op kosten van de vertrekkende huurder verwijderd. Ik wilde dus eerst de bovenste verdieping in orde maken en daarna alle spullen van de eerste verdieping naar boven brengen. Maar ik kwam zoveel problemen tegen op de bovenste verdieping dat er helemaal niets meer van terecht is gekomen.

Het grootste probleem is dat de radiatoren op de 2e etage niet warm worden waardoor de hele 2e etage onverwarmd is. Nadat het onderhoudsbedrijf de radiatoren had ontlucht, werden de radiatoren wel warm. Na 3 à 4 dagen waren ze weer koud. Toen moest ik de radiatoren weer ontluchten om ze warm te krijgen. Inmiddels was het winter en ik had die radiatoren al zo vaak om de 3 à 4 dagen ontlucht om er elke keer weer achter te komen dat ze gewoon niet normaal functioneren. Ik wil echt niet beweren dat ik zoveel verstand heb van een cv installatie maar in mijn vorige woning gingen we in het wooncomplex van een gemeenschappelijke cv-ketel naar ieder een eigen cv-ketel in de woning. Het installatiebedrijf had gezegd dat de cv- ketel het hoogste punt van het verwarmingssysteem moet zijn en dat daarboven het reservoir moest hangen. Ik kreeg de opdracht om de cv-ketel regelmatig te ontluchten. De cv-ketel was het hoogste punt en moest ontlucht worden maar in mijn huidige woning zijn de 2 radiatoren op de 2e etage het hoogste punt en daardoor raken ze elke keer gevuld met lucht in plaats van warm water. De radiatoren moeten elke keer ontlucht worden in plaats van de cv-ketel.

Een ander groot probleem op de 2e etage is het houtrot van de ramen en het vochtprobleem onder de vensterbanken. Het ziet er niet naar uit dat de verhuurder dit soort grote problemen in een oude woning gaat aanpakken. Ik was maanden in gesprek met een muur van de woningcorporatie. Door al deze problemen kon ik niet verder met de 2e etage. Ik kampeer nu nog steeds in de woonkamer op de 1e etage.

 • Goed geregeld voor de verhuurder
 • Voor de verhuurder is veel goed geregeld en soms ten koste van de huurder. Ik wilde bijvoorbeeld dat mijn nieuwe huurcontract in zou gaan als mijn oude huurcontract eindigde, dus op 9 oktober 2019. Dat ging mooi niet door. Eigen Haard zei dat het wettelijk zo geregeld is dat het nieuwe huurcontract in moet gaan binnen 3 dagen nadat de documenten die ik aan de woningcorporatie had overlegd waren goedgekeurd. Het nieuwe huurcontract ging daarom in op 25 september 2019. Ik moest 2 weken dubbel huur betalen en dan had ik nog geluk dat Ymere en de rechtbank mij het huis uit gooiden want anders moest ik een maand opzegtermijn in acht nemen. Dus langer dubbel huur betalen.

Ook is er een borg voor de verhuurder geregeld voor als de huurder vertrekt maar er is niets voor de huurder geregeld als na de verhuizing blijkt dat de nieuwe woning nog lang niet gereed is voor verhuur. Er zit voor de huurder niets anders op dan maanden overlast door werklieden. Ik ben van oktober tot en met februari al 3 keer thuisgebleven voor een afspraak i.v.m. achterstallig onderhoud met Eigen Haard. 2 x Voor een afspraak met de elektricien. 3x Voor een afspraak met Etro. 2x Voor een afspraak met de Hermans Groep. 2x Voor een afspraak met Bennink. 1x Voor een afspraak met AORC. 1 x Voor een afspraak met SKK Kozijnenwacht. Het einde is nog lang niet in zicht. De voordeur valt bijna uit elkaar. Het slot gaat alleen open met gebruiksaanwijzingen. De balkondeur sluit niet. Er is inbraakschade aan de balkondeur. Het raam op de overloop kan niet afgesloten worden. Er zit houtrot bij de ramen en een vochtprobleem bij de vensterbanken in de slaapkamers. Het luik van de vliering is verdwenen. Daardoor zit er nu een groot gat in het plafond van de overloop. Een radiator is van de muur gevallen na werkzaamheden van de glaszetters. De radiatoren op de 2e etage doen het nog steeds niet. Het balkon helt naar beneden. Dat zijn enkele problemen aan de woning welke nog verholpen moeten worden.

De jaarlijkse huurverhoging is ook goed geregeld voor de verhuurder, die hoeft daar niets voor te doen. Omdat ik voor een huurprijs van €629,- per maand nog steeds in de woonkamer kampeer en op een elektrisch kookplaatje van Blokker kook, wilde ik de huurverhoging weigeren. Nou dat ging mooi niet door. Volgens de regels mag je geen huurverhoging weigeren vanwege achterstallig onderhoud. Waarom zou een verhuurder die extra stappen nog zetten? De huur moet toch wel betaald worden.

 • Etiquette voor werklieden
 • Voor de verhuurder is het verrichten van onderhoud goed geregeld. Als de verhuurder onderhoud wil uitvoeren dan moet de huurder gewoon toegang tot de woning verlenen. Voor de huurder is niets geregeld. De verhuurder kan iedereen naar het huis van de huurder sturen die bereid is om voor de verhuurder te klussen. Er bestaat geen etiquette voor werklieden die de woningcorporatie naar de woning van de huurder stuurt.

Ik kom elke keer nieuw achterstallig onderhoud en gebreken in de woning tegen. Ik had het houtrot van de ramen en een kapotte traptrede als onderhoudsklacht aan Eigen Haard gemeld. Eigen Haard schreef dat i.v.m. de klachten iemand van Etro Vastgoedzorg telefonisch contact met mij zou opnemen.

Ik kwam thuis van boodschappen doen. Toen ik net bovenaan de trap aankwam, werd er aangebeld. Ik ging terug naar beneden, deed de deur open en daar stond een man gekleed in werkkleding van Etro. Ik dacht dat hij eerst zou bellen maar hij kwam maar meteen langs en had blijkbaar buiten op mij staan wachten. Hij wilde de ramen en de traptrede bekijken. Ik liet het houtrot op de 2e etage zien. Hij zag alleen een vochtprobleem. De kapotte traptrede was bij de ingang. We liepen naar beneden en ondertussen vertelde die man dat hij had begrepen dat er ook een gaskraan zou worden gemonteerd in de keuken. Ik zei tegen hem dat Eigen Haard daarvoor het bedrijf Bennink had ingeschakeld. Die man vroeg waar de meterkast was. Die is op de 1e etage. Dat liet ik aan hem zien en toen zei hij dat Etro dat ook wel zou kunnen doen. Hij zei dat het om een stuk buis van slechts 30 cm ging en dat Etro dat ook kan aangezien de meterkast precies aan de keuken grenst. Ik ga niet over die opdracht. Eigen Haard bepaalt wie welke opdracht krijgt dus die man kon dat wat mij betreft met Eigen Haard gaan uitvechten. Die meneer wilde foto´s van de meterkast maken. Dat vond ik prima. Ik ging ondertussen naar de naastgelegen keuken voor mijn boodschappen. In een onbewaakt ogenblik was die man ineens uit de gang bij de meterkast verdwenen. Ik trof hem aan in de woonkamer. Hij stond bij de deur van de woonkamer met zijn telefoon in de hand opnamen te maken in de woonkamer. Ik kampeer in de woonkamer. Het is daar een slagveld. Het staat vol met dozen en spullen en een bed die naar de 2e etage moeten maar daar nog niet heen kunnen omdat daar veel werkzaamheden moeten worden verricht. Ik weet niet wat Eigen Haard aan Etro heeft gecommuniceerd maar in de woonkamer had deze man niets te zoeken.

Toch leek hij niet van plan om uit zichzelf uit de woonkamer te vertrekken. Ik herinnerde hem eraan dat hij voor de kapotte traptrede kwam. De traptrede was bij de ingang. We moesten via de gang, langs de meterkast en dan de trap af. Hij ging de woonkamer uit naar de gang maar bleef bij de meterkast dralen. Hij begon weer over een stuk buis waarvan hij eerder dacht dat het 30 cm moest zijn maar bij nader inzien was hij tot de conclusie gekomen dat 20 cm de perfecte maat was. Het maakte mij niet zoveel uit. Het leek mij dat een bedrijf als Bennink echt wel weet wat er voor nodig is om een gaskraan in de keuken te realiseren. Maar die meneer van Etro wilde per se mijn aandacht voor die buis van 20 cm. Hij draaide zich naar mij toe om mijn aandacht op te eisen en ging vervolgens met zijn handen aangeven hoe lang 20 cm nou precies is. Hij zei steeds weer dat 20 cm echt de perfecte maat is en dat er misschien wel 1 of 2 cm bij kon maar meer ook niet. Hij ging ook nog met zijn handen aangeven hoe lang 1 of 2 cm erbij eruit zou zien. Ik kapte hem af door te zeggen dat Bennink echt wel weet wat er voor nodig is om een gasaansluiting te realiseren maar het drong totaal niet tot hem door. Hij leek helemaal geobsedeerd door zijn eigen verhaal over een buis van 20 cm. Terwijl hij doorijlde, keek ik naar hem en ik vroeg mij af of ik niet de eerste de beste psycho had binnengelaten. Zijn werkkleding was wel van Etro maar ik zie vaak genoeg bij Opsporing Verzocht dat criminelen kleding van PostNL aan hebben zodat men hen binnen laat. Ik zei tegen die man dat ik weg moest en dat hij de kapotte traptrede nog moest bekijken. Hij ging naar beneden en vertelde dat hij de traptrede zou herstellen met een profiel. Ik zei dat het prima was en dat ik hem zou bellen om een afspraak te maken zodra ik een afspraak had gemaakt met de Hermans Groep voor het plaatsen van ruiten. Dan hoefde ik niet steeds voor alle werkzaamheden apart thuis te blijven. Die man zei dat hij ook alleen langs kon komen. Ik zei dat ik liever een afspraak voor alle werkzaamheden in één keer wilde maken. Hij ging weg.

Ik ging mijn boodschappen verder uitpakken. Na ongeveer 10 minuten ging ik ook het huis uit. Toen ik buiten kwam stond die man nog steeds voor de deur op de stoep. Ik liep langs hem richting de veerboot. Dat is ongeveer 10 minuten lopen. Ik wilde oversteken. Ik keek om of er auto’s aan kwamen. Ik zag dat Leipe Harrie van Etro eraan kwam met zijn auto. Ik wilde oversteken als hij voorbij was gereden maar hij bleef met een slakkengang achter mij rijden totdat ik een straat inging waar hij niet in mocht rijden. Ik besloot op dat moment dat ik Leipe Harrie niet zou bellen.

Eerder had Eigen Haard het bedrijf Bennink langs gestuurd voor onderhoud aan de cv-ketel en onderzoek naar het plaatsen van een gaskraan naast het aanrechtblok. Er kwam een vriendelijke monteur langs. Terwijl hij aan het werk was, zei hij ongeveer om de 5 minuten ‘handig hè een man in huis´. Onderhoud aan de cv ketel heeft volgens mij niets te maken met een handige man in huis maar dat zei ik niet want het was een vriendelijke man en hij deed zijn best. Na de ketel wilde hij de radiatoren die niet warm werden inspecteren. Ik liep met hem naar de 2e etage. De monteur liet lucht uit de radiatoren lopen en daarna werden ze warm. Ook tijdens deze werkzaamheden zei hij telkens ´handig hè een man in huis´. Ik vermoedde dat die zin zijn stopwoord was. Totdat hij geërgerd naar mij uitriep ´je hebt toch geen relatie!?´. Ik denk dat ik hem enorm verbaasd aankeek want hij schakelde direct over op een hele vriendelijke toon toen hij meteen erachteraan vertelde dat hij zelf getrouwd was en net vader was geworden. Ik feliciteerde hem met zijn vaderschap maar daar leek hij niet op te wachten. Hij vroeg of er nog een radiator in de badkamer was. Dat is er en we gingen naar de badkamer. Het eerste wat hij zei toen hij in de badkamer stond was dat je er niet lekker met z´n tweeën in kon douchen. Inmiddels was ik zwaar geïrriteerd en toen ging hij weg. Nadat hij weg was ging ik ook de deur uit. Bij de voordeur kwam ik erachter dat de deur niet meer goed dichtging omdat het rubberen deel van de tochtstrip langs de deur flink was beschadigd. De deur ging alleen nog dicht als ik het keihard dichtgooide of keihard dicht trok. Eerder ging de deur gewoon soepel open en dicht. Alleen het slot heeft gebruiksaanwijzingen. De schade is ontstaan toen de monteur vertrok. Ik weet niet of hij die schade per ongeluk heeft veroorzaakt of dat het opzet was. Eigen Haard stuurde iemand langs om de tochtstrip te vervangen.

Sinds ik in de woning woon is er 3 keer een medewerker van Eigen Haard zelf in de woning geweest. De medewerkers van Eigen Haard zijn beleefd en vriendelijk in de omgang maar de mensen die zij langs sturen voor onderhoud zijn niet altijd even correct.

Voordat Leipe Harrie van Etro langs kwam voor onderhoud was er al iemand van Etro geweest voor onderhoud. Die eerste werkman van Etro was vriendelijk en beleefd. Hij had wel gelogen dat hij de cilinders van de sloten op de voordeur had vervangen. Toen die eerste werkman van Etro in de woning aan het werk was, kwam er ook een elektricien langs voor de KPN aansluiting. De onderhoudsman van Etro had alle klussen in de woning gedaan voordat de woning werd verhuurd. Daarover was ik met hem in gesprek. Terwijl ik met hem in gesprek was, kwam de elektricien ons gesprek onderbreken. Hij zei tegen die werkman van Etro ‘jij hebt er thuis toch één met een enorm bos hout voor de deur’. Toen ging het gesprek alleen nog over een bos hout voor de deur. De ene lachte vervolgens nog luider dan de ander. Het spraakvolume ging enorm omhoog. Tijd om één van hen eruit te gooien. Etro moest nog veel doen dus de elektricien ging ik eruit gooien. Ik vroeg of hij klaar was met zijn werkzaamheden. Daar leek hij niet van gediend maar hij kwam toch echt naar mijn huis voor werkzaamheden. Hij maakte zijn klus af en vertrok. De werkman van Etro was als hij alleen werkte geen vervelende man.

Er zou een etiquette moeten komen waar werklieden zich aan moeten houden bij de huurder thuis. Bijvoorbeeld geen opnamen met de telefoon maken bij de huurder thuis. Of geen ongepaste gedrag vertonen of geen ongepaste opmerkingen maken tegen de huurder. Of geen ruimten betreden waar geen werkzaamheden verricht hoeven te worden. Er is niets geregeld voor de huurder. Nu kunnen werklieden gewoon opnamen maken in woningen en dat later uitgebreid terugkijken om te zien waar sieraden liggen of waar een kluis is. Ik zie vaak genoeg zaken bij Opsporing Verzocht waar wordt gezegd dat men geen idee heeft hoe inbrekers wisten dat er in dat ene huis een kluis was of dat er geen sporen van inbraak zijn dus moet die vermoorde persoon een bekende binnen hebben gelaten maar bijvoorbeeld werklieden kunnen in een onbewaakt ogenblik opnamen maken in je huis en vreemde mensen kunnen gewoon een sleutel van je huis hebben zonder dat je het weet.

Maar ook bijvoorbeeld gewoon met je poten van de spullen van de huurder afblijven is niet geregeld. Misschien is het geregeld maar het is geheel vrijblijvend. Als er dan toch werklieden met hun poten aan je spullen komen dan mag je er wat van zeggen en dat wordt verder gewoon genegeerd. Je zit als huurder wel fout als je dit soort mensen niet in huis wilt.

Eigen Haard wilde dat de Hermans Groep de woning voorzag van vacuüm glas. Of ik de ruimte voor de ramen vrij wilde maken. Ik had daarom in een slaapkamer, waar mijn verhuisdozen staan, alle verhuisdozen langs de muur tegenover het raam geplaatst. Het vervangen van ruiten veroorzaakt heel veel troep. Overal, zelfs in de keukenladen en in de wasmachine, komt puin. Daarom had ik mijn verhuisdozen afgedekt met een laken. Ik heb de glaszetters verder gewoon ongestoord hun werk laten doen. Toen ze klaar waren ben ik in de kamer gaan kijken en toen zag ik dat ze het laken van mijn verhuisdozen hadden gehaald en dat ze mijn verhuisdozen juist tegen de muur en een radiator bij het raam hadden geplaatst. Ik vroeg waarom ze aan mijn spullen hadden gezeten. Mijn spullen stonden absoluut niet in de weg. De glaszetters zeiden dat ze puin achter de verhuisdozen wilden verwijderen terwijl er heel veel glas, hout en stof bij het raam lag en daar bovenop die troep stonden mijn verhuisdozen. Ik was boos en plaatste mijn verhuisdozen weer terug en toen viel de radiator van de muur. Blijkbaar was de radiator eerder van de muur los gekomen doordat de glaszetters er misschien op hadden gestaan. Mijn verhuisdozen moesten voorkomen dat de radiator van de muur op de grond zou vallen. Ze wilden misschien dat de radiator van de muur zou vallen als zij weg waren dan had ik het gedaan.

Ook hygiëne is niet vanzelfsprekend. Weer een andere medewerker van Bennink wilde onderzoek doen naar de leidingen boven het verlaagde plafond van de keuken. Hij liep met zijn schoenen aan over mijn aanrecht, via mijn wasmachine naar mijn koelkast omdat hij te beroerd was om zijn trap uit de auto te pakken.

Werklieden vinden het ook heel gewoon om spullen en gereedschap van de huurder te gebruiken. Als ze mijn huishoudtrap zien dan pakken ze die gewoon. Ze vragen het niet eens. Toen ik een keer zei dat ik de trap zelf nodig had, pakte een werkman niet zijn eigen trap uit de auto. Nee, hij pakte een kruk uit mijn keuken. Toen ik tegen hem zei dat hij zo’n kruk ook zelf bij Blokker kon kopen, antwoordde hij dat hij volgens de geldende regels zijn werkzaamheden niet mocht uitvoeren op zo’n kruk.

 • De buren
 • Om bij mijn voordeur te komen moet ik over een pad lopen dat zich bevindt tussen de 2 tuinen van 2 benedenburen. Rechts woont een Nederlandse buurman en links woont een Turkse buurvrouw met haar 2 tienerzonen. Over de buurman heb ik al geschreven. Hij is degene van wie ik denk dat hij een sleutel van mijn woning heeft.

De Turkse buurvrouw begon mij vrijwel meteen te provoceren. Ik begreep niet meteen waarom ze dat deed. De 17 jarige zoon van de buurvrouw parkeerde zijn brommer soms pal voor mijn voordeur of hij blokkeerde met zijn voorwiel het looppad richting mijn voordeur. Op een middag heb ik bij de benedenbuurvrouw aangebeld vanwege de brommer. Haar 14 jarige zoon deed open. Hij lijkt een vriendelijke jongen. Hij zei dat zijn broer er niet was maar dat hij aan zijn broer zou vragen om de brommer in de tuin te parkeren. De buurjongen zei dat de brommer eerder altijd netjes in de tuin stond geparkeerd. Ik beaamde dat. Eerder stond de brommer nooit voor mijn deur geparkeerd. We hadden een vriendelijk gesprek. We zeiden elkaar gedag en gingen weer ons huis binnen.

De benedenbuurvrouw en de benedenbuurman naast haar hebben ook aan de achterkant tuinen die aan elkaar grenzen. Als de zonen van de buurvrouw via de tuinafscheiding contact zoeken met de buurman dan gaat de hond van de buurman blaffen. Daardoor wist ik dat de buurjongen na ons gesprek meteen naar de buurman ging. De benedenbuurman bemoeide zich in het begin altijd met mijn zaken. Als Eigen Haard of een ander bedrijf voor onderhoud kwam dan moesten ze aan de buurman uitleggen wat ze in mijn huis kwamen doen. Daarna kwam de buurman aan mijn hoofd zeuren dat ik bijvoorbeeld zelf een KPN aansluiting moest maken. Dat alle huurders dat zelf doen. Dankzij de buurjongen ging de buurman zich ook met het parkeren van de brommer bemoeien. Blijkbaar had de benedenbuurman zijn veto uitgesproken over het niet in de weg parkeren van de brommer want daarna werd de brommer nog verder op het looppad geplaatst en stond het nog meer in de weg.

Toen ik een paar dagen later richting mijn huis liep zag ik de 14 jarige zoon van de buurvrouw met een volwassen Nederlandse man van rond de 30 jaar en een grote hond voor mijn deur. Ik zag vanaf de straat niet precies wat ze bij mijn voordeur deden maar toen ik op het looppad tussen de tuinen liep zag ik dat ze met vleeswaren een lijn voor de hond hadden uitgezet tot aan mijn voordeur. Ze waren daar zo druk mee bezig dat ze mij niet opmerkten. De buurjongen moedigde de hond aan om het vlees op te eten langs de weg die hij had uitgestippeld in de richting van mijn voordeur. Ik vroeg aan de buurjongen wat er nou eigenlijk aan de hand was. De buurjongen schrok van mijn komst en schopte de vleeswaren snel richting de tuin onder de begroeiing. Hij zei dat er niets aan de hand was. Hij zei dat hij de brommer van het looppad had gehaald. Dat was inderdaad zo maar ik kreeg toch echt de indruk dat hij dat meer voor de hond en de uitgezette lijn met vleeswaren had gedaan dan omdat ik het had gevraagd. Ik zei tegen de buurjongen dat hij alles aan mij kon vertellen. Ik wilde precies weten wat er aan de hand was. Hij bleef volhouden dat er helemaal niets aan de hand was. De man stond er al die tijd bij maar deed alsof hij er niet bij hoorde maar de hond was wel van hem. Ik wilde naar binnen gaan. Ik zei toch nog maar een keer tegen de buurjongen dat als er een probleem was dat hij gewoon bij mij kon aanbellen. Hij zei weer dat er echt niets was. De man vroeg ineens aan de buurjongen ‘is dat je moeder?’ Inderdaad kwam de moeder van de buurjongen in haar BMW aanrijden. De man leek op haar te wachten. De moeder en de man leken elkaar niet te kennen. De moeder liep naar de man maar leek zich heel ongemakkelijk te voelen om een gesprek met hem te voeren waar ik bij was. Ik stond bij mijn voordeur aan het ene eind van het looppad en de buurvrouw stond bij de man aan het andere eind van het looppad. De buurvrouw keek elke keer heel ongemakkelijk achterom naar mij i.p.v. naar de man. Het leek erop dat de buurvrouw een afspraak met die man had maar dat ze hem niet wilde spreken in mijn bijzijn maar ook niet in huis wilde ontvangen. Bij de Turkse buurvrouw komen nooit Nederlandse mensen op bezoek. Het zou kunnen dat de Nederlandse buurman deze ontmoeting voor de buurvrouw had geregeld om de nieuwe, lastige buurvrouw te intimideren.

Het duurde nog een paar weken voordat ik precies begreep waarom de buurvrouw mij een lastig probleem vond. Voor mijn raam hangt namelijk een schotelantenne. Ik had het wel gezien maar Eigen Haard had daar met geen woord over gerept en daarom ging ik er vanuit dat de schotelantenne van de vorige bewoner was en dus zou worden verwijderd. Maar de schotelantenne was van de benedenburen en de buurvrouw zag misschien al aankomen dat ik daar moeilijk over zou doen. Misschien wilde ze mij al bij voorbaat duidelijk maken dat ze het mij heel lastig kan maken met haar zonen en haar buurman en andere mensen die ze kon inschakelen met al haar geld.

De buurvrouw heeft zelf een keuken laten installeren in haar woning. De lucht van haar afzuigkap werd geloosd onder de vloer van mijn gang. Dat had ik niet meteen door. Ik rook wel een enorm sterke etenslucht maar ik dacht het kwam door de oude woning. Maar toen ik ook sigarettenlucht rook en elke keer bijna het bewustzijn verloor door een acetonlucht als de buurjongen aan zijn brommer sleutelde begon het mij te dagen.

Ik heb de problemen van de afzuigkap, brommer en schotelantenne aan Eigen Haard voorgelegd. Ook gevraagd waarom Eigen Haard haar problemen op mij afschuift. Eigen Haard had de problemen met de schotelantenne en de afzuigkap kunnen oplossen voordat de woning werd verhuurd. De etenslucht probeerde Eigen Haard te maskeren door een geurverspreider in de woning te plaatsen en over de schotelantenne is gewoon niets gezegd. Nu ik er woon wordt alles op mijn verzoek aangekaart bij de benedenburen waardoor ik voor de benedenburen het probleem ben. Eigen Haard reageerde niet maar de brommer wordt niet meer voor mijn deur geparkeerd en mijn huis ruikt niet meer naar het eten van de buren maar de schotelantenne is gebleven. Misschien hangt die schotelantenne er met toestemming van Eigen Haard. Misschien betaalt de buurvrouw Eigen Haard daarvoor. Er valt met zowel Eigen Haard als de buurvrouw niet over te praten.

 • Eigen Haard
 • Het zijn de buren die voor narigheid zorgen. Toch is Eigen Haard de kern van het probleem. Eigen Haard heeft zonder woorden aan de buren gecommuniceerd dat mijn grenzen niet gerespecteerd hoeven te worden. De één komt gewoon in mijn woning met een sleutel. De ander belemmert mijn uitzicht met een schotelantenne. Het feit dan Eigen Haard hele belangrijke informatie verzwijgt is de kern van het probleem. Als verhuurder diskwalificeer je jezelf sowieso volledig als je de sloten op de voordeur niet vervangt en een nieuwe huurder in een onveilige situatie laat leven zonder dat de huurder zich bewust is van het gevaar. Het had heel verkeerd af kunnen lopen in de woning. Eigen Haard had op zijn minst één cilinder kunnen vervangen en de situatie aan de huurder uit kunnen leggen.

Eigen Haard verzwijgt wel meer belangrijke informatie. In oktober was ik verhuisd en in december werd duidelijk dat Eigen Haard de woning zoals ik die had gezien tijdens de bezichtiging niet aan mij kon verhuren. De woning zou worden voorzien van vacuüm glas. Dat was in juni 2019 besloten. Dat had Eigen Haard verzwegen. Vacuüm ruiten zijn voorzien van honderden zwarte stippen. De vacuüm ruiten verknallen je uitzicht compleet. De stippen hebben een hoog irritatiegehalte voor de ogen. Ik zou de woning nooit geaccepteerd hebben als het toen was voorzien van vacuüm glas.

Van de glaszetters heb ik begrepen dat vacuüm glas ontzettend duur is. Er is meer dan €20.000,- uitgegeven (lees: weggegooid) aan vacuüm ruiten voor de woning. De woning heeft heel veel nodig maar geen nieuw isolatieglas. ’s Ochtends en ’s middags wordt de woning via de voorkant verwarmd door de zon en ’s avonds schijnt de zon vanaf de achterzijde in de woning. Om de temperatuur in huis aangenaam te houden moet ik in de zomer en soms ook in de lente juist de zon uit het huis verbannen. Alleen via de voordeur en de eerste trap komt er kou binnen in de winter. Dat is simpel op te lossen met een deur bovenaan de trap. De glaszetters zeiden dat ze enorm verbaasd waren toen ze bij mijn woning aankwamen om de ruiten te plaatsen. Ze dachten dat de peperdure ruiten voor een gloednieuwe woning waren bestemd en toen kwamen ze bij zo’n oude woning aan. Persoonlijk denk ik dat de woningcorporatie de ruiten heeft vervangen om de woning op papier een waarde te geven welke het in werkelijkheid niet heeft. Misschien is mijn huurprijs daarop gebaseerd want de buren betalen de helft van wat ik aan huur betaal. Het vervangen van de ruiten had één voordeel. De glaszetters zeiden aan Eigen Haard dat er houtrot in de ramen zit. Dat zei ik al de hele tijd maar Eigen Haard en Etro zagen geen houtrot.

Eigen Haard wil sinds juni het achterstallig onderhoud aanpakken. Althans, ze hebben het over ‘nazien’ en ‘nalopen’. Dat hebben ze eerder ook al gedaan maar dat had eerder niet geleid tot herstelwerkzaamheden. Ik had Eigen Haard om een plan van aanpak gevraagd omdat sommige werklieden zo vervelend zijn en ik niet de hele tijd toezicht wilde houden. Met een plan van aanpak kan ik voorbereidingen treffen door bijvoorbeeld de ruimte waar gewerkt moet worden leeg te maken. Ik kreeg echter geen plan van aanpak.

In juni werd er ’s ochtends vóór 9:00 uur op mijn voordeur geklopt en gebonkt (ik heb de bel uitgezet omdat die zo hard gaat dat ik bang ben voor gehoorschade). Ik vroeg mij af wie er tijdens de coronavakantie zo vroeg voor de deur stond. Toen ik uit het raam keek zag ik dat het Leipe Harrie van Etro was. Dat is absoluut niet de persoon voor wie je open moet doen als je net uit bed stapt. Ik ging weer naar bed. Na een uur werd er weer hard op de deur gebonkt en werd de deur zowat ingetrapt. Het was weer Leipe Harrie. Ik deed weer niet open. Hij deed een kaartje in de brievenbus. Volgens dat kaartje kwam hij voor diverse werkzaamheden. Onbegrijpelijk dat Eigen Haard telefonisch onbereikbaar is vanwege het coronavirus maar ze sturen wel, zonder afspraak of telefonisch gesprek of überhaupt enig overleg, werklieden naar je huis voor diverse werkzaamheden. Na die dag is Leipe Harrie vaker geweest maar toen was ik er niet. Hij liet kaartjes achter of hij ‘sprak’ mijn voicemail in. Hij liet op mijn voicemail hele lange berichten achter waarin hij niets zei of soms vloekte. Een keer kwam ik thuis en toen had Leipe Harrie serieus op mijn voicemail ingesproken dat hij voor mijn deur stond en dat hij zag dat ik het raam dicht deed. Toen hij daarna weer aan de deur kwam, deed ik het raam open en vroeg aan hem of hij alsjeblieft wilde opsodemieteren. Hij wilde daar nog iets op zeggen maar ik kapte hem meteen af en zei dat hij direct moest oprotten. Daarna is hij nooit meer aan de deur gekomen.

In de periode voordat ik de cilinders had vervangen, zou ik blij zijn geweest met de medewerking van Eigen Haard. Nadat ik de sloten had vervangen, kreeg ik grote twijfels over Eigen Haard en de werklieden die zij langs sturen. Ik heb ook grote twijfels over mijn buren. Ik denk dat er buren zijn die hebben gezien dat de buurman in mijn huis kwam -dat kan bijna niet anders- maar niemand zegt wat. De buurman klust/tuiniert voor zowat iedereen in de buurt. Ook voor mijn buurvrouw en ik denk ook voor Eigen Haard. Het zou kunnen dat er meer buren in mijn woning zijn geweest. De buurman kent vrijwel iedereen van Eigen Haard en alle werklieden die Eigen Haard langs stuurt. Dit alles bezorgt mij een heel slecht en onveilig gevoel. Het liefst wil ik per direct uit de woning. De enige reden dat ik nog in de woning kampeer is omdat ik nergens heen kan. Mijn woonduur ben ik kwijt. De vrije sector is te duur. Ik kan wachten tot ik 55 jaar ben en misschien kom ik dan in aanmerking voor een seniorenwoning. Tot die tijd word ik in deze woning gegijzeld.

 • De buurt
 • De buurt is leuk. Ik woon in De Vogelbuurt. De buurt heeft wel één groot nadeel en dat is dat er geen diversiteit is. Ik wil in een multiculturele buurt als De Pijp wonen. Verder is het een leuke buurt.

De Vogelbuurt is wereldberoemd vanwege woningen met achterstallig onderhoud. Nu ik er woon begrijp ik het achterstallig onderhoud wel. Er zijn hele bijzondere woningen in De Vogelbuurt. Ze werden gebouwd in een tijd dat er superdegelijk werd gebouwd. De woningen hadden allang gerenoveerd moeten zijn om mee te gaan met de tijd en om te voldoen aan de huidige hoge huurprijzen. Het probleem met een renovatie is dat bijvoorbeeld mijn woning, zelfs in de huidige staat, nog wel 100 jaar mee kan. Mits de woning wordt onderhouden. Die 100 jaar haal je niet met een renovatie. Van iemand van Eigen Haard heb ik gehoord dat bij een renovatie alles uit de woning wordt gesloopt. Alleen de buitenmuren blijven staan. De huidige renovaties zijn van slechtere kwaliteit en gaan minder lang mee dan de oude woningen. Soms moet je restaureren i.p.v. renoveren. Maar daar had men wel lang geleden mee moeten beginnen want in elke kier leeft nu ongedierte en schimmel. Sinds de etenslucht van de buren niet meer in mijn woning hangt, ruikt het huis soms heftig naar schimmel. De woningen schreeuwen om groot onderhoud. Waarschijnlijk weet men gewoon niet wat men met de woningen aan moet. Bij de woningcorporatie is er ook geen gevoel voor de stijl van de woning. Het houtwerk waarvan ik heb begrepen dat het er bij een renovatie uit wordt gesloopt hoort bij de stijl van de woning. Maar er is bijvoorbeeld ook een schoorsteen in de woonkamer. Precies naast de schoorsteen is een radiator -net zo groot als de schoorsteen- tegen de muur gemonteerd. Hoe verknal je in één keer een hele woonkamer. Zo dus.

Vroegâh toen ik in Den-Haag opgroeide woonden we een tijd in de Schilderswijk, in de Rembrandtstraat. Eind jaren 70 begin jaren 80 wist de gemeente ook niet wat men aan moest met de Schilderswijk. De wijk stond bekend als asociaal maar dat was het niet. Er was gewoon een hechte gemeenschap. Autoriteiten ervaren dat als een bedreiging. Buren gingen bijvoorbeeld niet bij elkaar op bezoek maar deden gewoon hun raam open en spraken elkaar vanuit hun huis. Als een andere buur mee wilde doen aan het gesprek dan deed die ook het raam open. Ik vond het altijd gezellig in de Schilderswijk.

De woningen in de Schilderswijk waren toen nog van de gemeente. Toen de gemeente niet wist wat ze met de woningen zouden doen –slopen of renoveren- werd er niets meer aan de woningen gedaan. De woningen werden daarom verhuurd voor ƒ15,- per maand. Het onderhoud moest de huurder zelf doen. Wij woonden op 2 etages in een 6-kamerwoning. Het waren eigenlijk meer kamers maar van 2 kamers en een kabinet hadden we 1 woonkamer gemaakt. Voor de gemeente was het ook belangrijk dat die woningen werden bewoond. Aan veel huurders in de Schilderswijk werden nieuwe woningen aangeboden. De leeg gekomen woningen werden dichtgetimmerd. Pyromanen staken die dichtgetimmerde woningen in brand. Het laatste jaar dat wij in de Schilderswijk woonden ging met oud en nieuw het huis precies tegenover onze huis in brand. Het pand stond leeg maar de panden links en rechts werden bewoond. Het pand naast ons huis stond ook leeg. Mijn moeder was bang dat het in brand zou worden gestoken. In de zomer gingen we weg uit de Schilderswijk. Er was toen denk ik geen woningnood want veel goede huizen in de buurt stonden leeg terwijl mensen er wel goedkoop mochten wonen van de gemeente. Mensen dachten vroeger dat nieuwbouw beter was dan wat er daarvoor werd gebouwd. Vandaag de dag zouden mensen een vermogen betalen voor zo’n oude woning in de Schilderswijk. Het is een schande dat al die woningen zijn gesloopt. Dat wat ervoor in de plaats is gekomen is een grotere schande.

Ik woon nu in een woning die in een veel slechtere staat verkeert dan onze vroegere woning in de Schilderswijk. De verhuurder is er zo te zien nog lang niet uit wat er met de woning gaat gebeuren. Onderhouden, renoveren of slopen? Dus wordt het maar voor de hoofdprijs verhuurd. Gewoon omdat het kan. Het alternatief voor de huurder is een zwervend, dakloos bestaan.

De huidige huurprijzen zijn niet gebaseerd op de kwaliteit van de huurwoning maar op de zorgvuldig gecreëerde woningnood. Het is eerder afpersing dan verhuur. De woningnood komt sommige partijen zo goed uit. Ze koesteren het. Er worden elke keer toezeggingen in de media gedaan over het bouwen van nieuwe woningen, zelfs containers die gebouwd gaan worden om de woningnood tegen te gaan. Maar elke keer zijn er weer nieuwe redenen om toch geen huizen te bouwen. De ene keer kan er niet gebouwd worden vanwege de geluidsnormen de andere keer niet vanwege de stikstofnormen en nu weer niet vanwege het coronavirus.

 • Coronafabels
 • Tijdens alle persconferenties en in alle berichten die Mark Rutte, Hugo de Jonge en het RIVM via de media verspreiden over het coronavirus ontbreekt elke keer de belangrijkste informatie. Namelijk dat het afweersysteem van de meeste mensen gewoon antistoffen tegen het coronavirus maakt. Van belang is wel dat we met het virus in aanraking komen. Dus niet met mondkappen op lopen en ook geen 1.5 meter afstand tot elkaar bewaren en al helemaal geen lockdown forceren. De meeste mensen zullen niet ernstig ziek worden van het coronavirus. Als er geen verplichte lockdown was geweest dan waren gezonde mensen met het coronavirus in aanraking gekomen en had hun afweersysteem antistoffen tegen het virus gemaakt en dan hadden we nu groepsimmuniteit.

Mark Rutte had het telkens over groepsimmuniteit maar dan wel verkregen via een vaccin. Farmaceuten ontwikkelen een vaccin waar antistoffen tegen het coronavirus in zit. Deze antistoffen zijn afkomstig van mensen die het coronavirus hebben gehad. Een vaccin is in een bepaald opzicht te vergelijken met een sigaret. Vroeger dachten mensen dat er behalve tabak alleen nicotine en teer in een sigaret zat. Later vertelden werknemers uit de tabaksindustrie dat er een hele lijst aan kwalijke, verslavende middelen aan het tabak worden toegevoegd om de roker bewust te schaden en verslaafd te maken. Vroeger dachten mensen dat in een vaccin alleen antistoffen tegen een bepaalde ziekte zat totdat werknemers uit de farmaceutische industrie openbaar maakten dat er een hele lijst aan kwalijke stoffen aan het vaccin worden toegevoegd om mensen bewust te schaden. De kwalijke stoffen die aan een vaccin worden toegevoegd zijn uitgebreid getest en worden juist vanwege de kwalijke uitwerking aan het vaccin toegevoegd. Farmaceuten willen ook vaste klanten.

Maatregelen zoals mondkappen en 1.5 meter maatregel zijn schadelijk voor onze gezondheid want behalve het coronavirus zijn er wel meer ziekteverwekkers waar ons afweersysteem korte metten mee wil maken maar door mondkappen en 1.5 meter maatregel komen we niet in contact met ziekteverwekkers die er wel zijn. Mondkappen en de 1.5 meter maatregel verzwakken het afweersysteem. De kans bestaat dat mensen massaal ziek zullen worden als op commando de mondkappen af moeten en 1.5 meter maatregel wordt afgeschaft. Het afweersysteem detecteert dan weer ziekteverwekkers en gaat overuren draaien als de maatregelen worden afgeschaft.

Door mondkappen, lockdown en 1.5 meter maatregel gaat het virus juist heel lang mee want alle maatregelen zorgen ervoor dat ons afweersysteem geen antistoffen tegen het virus maakt. Dat lijkt ook de bedoeling van Rutte & Co te zijn. Het doel lijkt iedereen vaccineren.

Met alle coronamaatregelen wordt eigenlijk ons afweersysteem gemanipuleerd. Het is een nieuwe vorm van mensen onderdrukken. Het is een misdaad om mensen die heel goed in staat zijn om langs de natuurlijke manier antistoffen tegen een virus aan te maken, te verbieden om dat te doen en ze waarschijnlijk te dwingen om die antistoffen wel te accepteren via een vaccin.

Elke avond verschijnen er ‘deskundigen’ op tv. Het zijn allemaal hysteriologen. Hun taak lijkt een massahysterie te creëren en mensen angst aan te jagen (De onzichtbare vijand! Duitsland doe dit! China doet dat! Frankrijk mét mondkappen naar de supermarkt! Waarom winkelen wij zonder mondkappen?! Boa’s willen strengere maatregelen! Boa’s willen wapens!). Nou ik heb een buurman die is boa en daar ga je de strijd niet mee winnen.

Voor ons is van belang dat een echte deskundige aan het woord komt die vertelt welk effect alle coronamaatregelen hebben op ons afweersysteem. Zal ons afweersysteem nog optimaal functioneren na maanden van manipulatie? Of zal een simpel bacterietje ons fataal worden omdat ons afweersysteem niet meer gewend is om actief te zijn?

Het afweersysteem is een zeer actief legertje dat altijd waakzaam is. De vraag is wat er gebeurt als je dat leger op non-actief stelt. Er zijn gevallen bekend waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Het afweersysteem daar moet gewoon niet mee gerommeld worden. Maar dat is wel wat we al maanden verplicht moeten doen anders betaal je boetes.

Het dwangmatig desinfecteren van de handen is absoluut niet goed voor de huid. Er zit van nature een beschermlaag (zuurmantel) op de huid. Deze beschermlaag beschermd de huid o.a. tegen bacteriën. Als je je handen intensief wast of allerlei producten op de huid smeert dan heeft de huid soms wel een paar uur nodig om die beschermlaag te herstellen. Mark Rutte zegt elke keer ‘je handen stuk wassen’. Dat bedoelt hij letterlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.