het asbestrapport

Toen ik het asbestrapport las werd mij meteen duidelijk waarom ik het rapport al die jaren niet mocht inzien. Ymere en Search willen niet dat bekend wordt dat ze mij asbestpuin hebben laten opruimen. Het verhoogde plafond blijkt inderdaad uit asbest te bestaan en Ymere en Search verzwijgen in het rapport dat ze een gat in het asbestplafond hebben gemaakt. Ze maken alleen melding van de 2 gaten in het verlaagde gipsplafond en zeggen dat daarbij geen asbest is aangetroffen.

 • Quote Search
 • In de woonkamer zijn er twee gaten in het verlaagde plafond gemaakt maar er zijn geen asbest verdachte materialen aangetroffen op die plekken.
 • Quote Search 

Toch staat er in het rapport wel een analyse van een asbestmonster.

 • Quote Search
 • Monster: 1
 • Omschrijving materiaal: plaatmateriaal
 • Herkomst: woonkamer en keuken
 • Analyseresultaat: 15 – 30% AMO (bruin asbest)
 • Hechtgebonden: nee
 • Quote Search

Hoe Search precies aan bovenstaand monster is gekomen staat niet in het rapport. Search geeft wel 2 opties voor monsterneming die allebei niet mogelijk zijn in de situatie zoals die is in mijn huis.

 • Quote Search
 • Monsterneming heeft bestaan uit het afbreken van kleine stukjes van het asbestverdachte materiaal en/of door het nemen van een veegmonster van asbestverdacht stof met behulp van koolstofkleefband.
 • Quote Search

Het is niet mogelijk om kleine stukjes van het asbest uit het verhoogde plafond af te breken want de asbestplaat is een dunne strook van ongeveer 10 cm breed en ongeveer 6 meter lang. Het zit ingeklemd tussen: aan de voorkant de buitenmuur, aan de achterkant het verlaagde plafond en aan beide zijkanten de muren van het huis. Daar kan simpelweg geen stukje van afgebroken worden zonder sloopwerkzaamheden te verrichten. Het is ook niet mogelijk om een kleefmonster te nemen van het materiaal want het is in de loop der jaren zeker 20 keer geverfd. Als je daar tape (een kleefmonster) op plakt dan krijg je hooguit een verfmonster. Voor een kleefmonster moet asbest beschadigd zijn en vezels loslaten, die vezels kun je dan verzamelen met een kleefmonster om dat verder te laten analyseren. In het rapport staat dat het asbest in mijn woning onbeschadigd is. Dus een kleefmonster kan sowieso niet.

 • Quote Search
 • Het materiaal is niet beschadigd en bestaat uit hechtgebonden materiaal. De kans op beschadiging is zeer gering mede omdat het materiaal moeilijk bereikbaar is.
 • Quote Search

De ene keer -zoals in de laatste quote- staat in het rapport van Search dat het asbest uit hechtgbonden materiaal bestaat en de andere keer -zoals bij bovenstaande analyse van het monster- dat het uit niet-hechtgebonden materiaal bestaat.

De kans op beschadiging is volgens Search dus zeer gering maar ‘deskundige’ Search verzwijgt dat ze zélf het materiaal beschadigd hebben achtergelaten waardoor kans op asbestbesmetting ontstaat.

Over dit asbestrapport is geen gesprek mogelijk met Ymere. Vragen over het asbestrapport worden niet door Ymere beantwoord. Daar wordt gewoon niet op gereageerd. Ik ben naar een advocaat geweest met dit rapport, diverse keren zelfs. Ik kreeg elke keer o.a. te horen dat de rechtbank mij totaal niet serieus zou nemen omdat het rapport uit 2010 is en ik pas in 2014 een probleem heb met het rapport. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Ymere het rapport zo lang heeft achter gehouden. Ze willen voorkomen dat een huurder gebruik maakt van zijn rechten. 

In juni 2014 nam Ymere ineens zelf contact met mij op…over asbest. Ze vroegen mijn medewerking om asbest uit de meterkast van de buren te verwijderen. Ik mocht i.v.m. deze werkzaamheden mijn huis niet in. Ik heb toen tegen Ymere gezegd dat als ze opheldering zouden geven over het asbestonderzoek en het asbestrapport dat ik dan zou meewerken. Ymere begon mij direct te intimideren met een rechtszaak. Ze zouden mij via de rechtbank dwingen om mee te werken. Dat hebben ze ook direct gedaan. Daar gaat mijn volgende post over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.